Kun jij jezelf gelukkiger maken?

Geluk zoeken Toon Hermans

Ken je dit gedicht van Toon Hermans? Het kaartje heb ik misschien al wel dertig jaar in mijn bezit.

Hij zocht het geluk, het grote het, hij zocht maar vond het niet… pas toen hij dacht ik geef het op, toen kwam het naar hem toe. 

Ik heb het waarschijnlijk niet voor niks zolang bewaard. Het past bij mij, zoek het niet te groots en ingewikkeld. Dicht bij jezelf in de eenvoud zit zoveel plezier en geluk.

Bij het starten van deze website ben ik me ook meer gaan verdiepen in het begrip geluk. En dan ontdek je dat er op dit moment veel gaande is rondom dat thema. Er worden geluksroutes georganiseerd, er zijn geluksprofessoren en boeken natuurlijk. Even zoeken op google en je vind van alles. Toch wil ik je hier iets meegeven.

Wist jij dat je echt zelf invloed hebt op je geluksbeleving?

Voor 50% is je geluksbeleving genetisch bepaald, dit is te vergelijken met aanleg voor lichaamsgewicht. Je moet er altijd op letten of je blijft vanzelf slank.

Bron: De maakbaarheid van het geluk van Sonja Lyubomirsky
Bron: De maakbaarheid van het geluk van Sonja Lyubomirsky

Slechts 10% wordt bepaald door de omstandigheden waarin je verkeerd. Het doet er niet toe of je rijk of arm bent, gezond of  ongezond, vrijgezel of getrouwd, mooi of lelijk. Die geweldige partner, dat gigantische salaris maakt je wel even heel erg gelukkig, maar na een tijdje keer je gewoon weer terug naar je standaard geluksgevoel. Dit druist waarschijnlijk wel in tegen je intuïtie.

Houden we nog 40% over en dat deel is jouw bewegingsruimte om je eigen geluksgevoel op te krikken. Aan wat voor activiteiten, gedachtengangen moet je dan denken? Mensen die zich erg gelukkig voelen hebben de volgende gedachten/gedachtenpatronen, ze :

  • wijden veel tijd aan familie en vrienden, koesteren en genieten van relaties;
  • uiten gemakkelijk hun dankbaarheid voor alles wat ze hebben;
  • zijn hulpvaardig;
  • zijn optimistisch over de toekomst;
  • genieten van de geneugten van het leven, ze leven in het nu;
  • doen veel aan lichamelijke beoefening;
  • wijden zich serieus aan levensdoelen/ambities;
  • kennen ook stress en crisissen, maar weten daar evenwichtig en krachtig mee om te gaan.

Wow, dat is een hele lijst.

Maar wat als dit niet in je aard zit, wat dan?

Het is mogelijk om elke dag iets kleins te doen tot dat het een gewoonte wordt. Bijvoorbeeld aan het eind van elke dag even stilstaan bij iets wat erg leuk was die dag. En ja, niet elke dag is leuk, maar er gebeurt wel elke dag even iets leuks. Je kunt voor tips en ideeën het boek ‘De maakbaarheid van het geluk’ lezen van Sonja Lyubomirsky.

Je kunt ook de gelukschallenge van Happinez eens bekijken. Honderd concrete, praktische tips om te werken aan je geluk. En kies dan die dingen die het best bij jou en jouw levenswijze passen, dan heb je de grootste kans van slagen.

En je kunt natuurlijk mijn blogs volgen, ik ga je zeker ideetjes aanreiken voor een blij gevoel en tips om dat in te laten slijten. Doe je mee voor een beetje meer geluk bij jezelf of je omgeving?

Koffertje met geluksmomentje kaartjes